Prof. Dr. Alina Pavalache-Cophignon

Doina Saliu – Director artistic al Festivalului:

CUM TRAVERSAȚI ACEASTĂ PERIOADĂ? UNDE VĂ AFLAȚI ACUM?

Alina Pavalache

Mă aflu la domiciliul meu de bază la Paris. Situația este tristă și alarmantă ca peste tot, mai ales că nu se știe când activitatea se va relua. Este probabil ca sunt domenii în care contactul direct, creativ cu colegii, cu discipolii în mod special, este mai puțin necesar decât în domeniul artistic. Îmi lipsesc colegii, sălile de curs și elevii. Muzica este o disciplină de contact uman, nu este, pentru noi profesioniștii, compatibilă cu izolarea, decât în orele de studiu personal.

Doina Saliu

CARE ESTE SITUAȚIA ÎN ȚARA ÎN CARE VĂ AFLAȚI?

Alina Pavalache

În Franța sunt cazuri foarte multe si decese multe, în ceea ce mă privește, nu exista nici o problemă, decât aceea că această perioadă de „confinare” va continua, ținându-ne departe unii de alții, în contact doar prin internet… artificial.

Doina Saliu

CUM PUTEȚI DESCRIE ORAȘUL ÎN CARE VĂ AFLATI ÎN ACEST MOMENT?

Alina Pavalache

Parisul a pierdut, ca toate orașele din lume, șarmul si viața. Nu este dezagreabil să ieși pe stradă și să ai impresia că orașul îți aparține, dar nu trebuie să mai dureze….

Doina Saliu

ÎN ACESTE MOMENTE CONSIDERAȚI CĂ MUZICA ȘI CREDINȚA AU UN IMPACT POZITIV ASUPRA DUMNEAVOASTRĂ?

Alina Pavalache

Am bucuria de a restudia ca în anii studenției!!! Multe ore pe zi: 8; De a lucra la proiecte frumoase, care încă mai am speranța că se vor realiza. Speranța și Credința sunt în sufletul nostru în fiecare zi, și numai de la Dumnezeu va veni izbăvirea.

Doina Saliu

PUTEȚI CONSIDERA ACEASTĂ PERIOADĂ CA UN MOMENT DE MEDITAȚIE ASUPRA VIEȚII COTIDIENE DESFĂȘURATE?

Alina Pavalache

Această perioadă, când cu toții ne făcusem planuri practic pentru tot anul 2020, este o reîntoarcere la esențialul vieții: meditația, rugăciunea și… câteva plăceri culinare.

Doina Saliu

CUM VĂ PETRECEȚI TIMPUL ÎN ACEASTĂ PERIOADĂ?

Alina Pavalache

Studiu, Cursuri cu ajutorul internetului (chinuitor), rugăciune, ordine și proiecte în așteptare de realizare.

Doina Saliu

CE VĂ ATRAGE IN MOD DEOSEBIT SĂ PARTICIPAȚI ÎN CALITATE DE PROFESOR LA FESTIVALUL CULTURAL INTERNAȚIONAL „ARTA SONORĂ”?

Alina Pavalache

Bucuria de a partaja cu tinerii muzicieni români disciplina de coaching vocal, care se adresează atât cântăreților, cât și pianiștilor acompaniatori, cu dorința de a le face cunoscut mai mult repertoriul francez.

Doina Saliu

AVÂND ÎN VEDERE CĂ SUNTEȚI UNUL DINTRE PROFESORII INVITAȚI PENTRU A SUSȚINE CURSURILE DE MASTERCLASS DIN PERIOADA 22-29 IULIE 2020 DE LA PALATELE BRÂNCOVENEȘTI MOGOȘOAIA, ÎN SPERANȚA CĂ VOM TRAVERSA CU BINE ACEASTĂ PERIOADĂ, LE PUTEȚI TRANSMITE UN MESAJ CELOR CARE SUNT INTERESAȚI DE A PARTICIPA LA ACEST EVENIMENT?

Alina Pavalache

Menirea pedagogului în general, și a pedagogului din disciplinele muzicale, este de a fi în contact direct cu discipolii. În domeniul muzical, exemplele date de pedagog discipolilor, urmărirea detaliilor tehnice dar mai ales a construcției sonore muzicale sunt esențiale. Dacă perioada va fi propice, sunt sigură că studenții și elevii vor fi fericiți, și probabil sunt nerăbdători, să regăsească pedagogii alături de ei și să se exprime ca artiști în concertele organizate.

Doina Saliu

Vă mulțumim pentru aceste momente pe care ni le-ați acordat, vă dorim să treceți cu bine peste aceasta perioada și să ne reîntâlnim la cursurile de masterclass din iulie sănătoși, unde, sperăm din tot sufletul să cântăm, să susținem cursuri și să ne bucurăm de momentele frumoase ale vieții!

În încheierea interviului vă inivităm să o ascultați interpretând alături de soprana Viorica Cortez, aria d’Azucena „Stride la Vampa” de Giuseppe Verdi.