Prof. Dr. Alina Pavalache-Cophignon

Alina Pavalache-Cophignon

Născută la Iași într-o familie de mari muzicieni, Alina Pavalache este licenţiată a Universităţii de Muzică „George Enescu” din Iaşi si actualmente Doctoranda cu lucrarea bidisciplinara (Canto si Pian) intitulată „Corpul uman instrument al vocii si Vocalitatea pianului”. Alina Pavalache împlineste anul acesta 40 de ani de activitate (a debutat la 17 mai 1979 alaturi de Orchestra Filarmonicii „Moldova „din Iasi) ca solistă concertistă si pianistă acompaniatoare în Franţa, România şi în numeroase ale ţări (Germania, China, Tailanda, Belgia, Elveţia …).

De peste 20 de ani consacra o mare parte a activitatii si pedagogice si concertitice, colaborarii cu parteneri cântareti de mare prestigiu sau pe cale de afirmare, în Concerte si numeroase Master Classuri.Repertoriul său cuprinde lucrări de la muzica barocă la concertele lui Mozart, Beethoven sau Liszt până la compozitorii contemporani.

Alina Pavalache predă la Conservatoriul Rus din Paris „Serghei Rachmaninov”. pian si direcţie de cînt, iar de peste 10 ani manager de proiecte culturale vizând promovarea tinerilor muzicieni români și a muzicii românești în Franța.

Din 2006, este directorul artistic al Întâlnirilor Muzicale din Magnoac (Hautes-Pyrénées), iar din 2014 al Întâlnirilor Muzicale Internaţionale „Georges Enesco”
Paris.

Din 2018 reprezinta Școala Normala de Muzica Alfred Cortot din Paris pentru organizarea Academieide Învățământ Muzical a acesteia la București,proiect în care se acordă două burse pentru studii la Paris (pentru un an) tinerilor instrumentiști sau cântăreți români.

Cu ocazia Centenarului României, Alina Pavalache a primit,din partea Ministerului Românilor de Pretutindeni, premiul 100 pentru Centenar ( 100 de personalitati din 10 tari), acordat pentru contribuția la promovarea identității românești si a culturiiRomâniei în Franța si în lume, iar în luna Martie a acestui an primeste Premiul Special Francofoniei, acordat de Radio România Cultural.