Prof. Dr. Andreea Țimiraș

Unul dintre cei mai versatili muzicieni ai generației sale, Andreea Țimiraș se naște într-o familie cu tradiție muzicală, începând studiul violoncelului alături de tatăl Nicolae, prim violoncelist al Orchestrei Simfonice Siciliene din Palermo (Italia) și continuând sub îndrumarea profesorului Dan Totan, la Liceul de Muzică “George Enescu” din București. Absolventă a Universității Naționale de Muzică din București, promoția 2006, la clasa profesorilor Aurel Niculescu și Marin Cazacu, se perfecționează la cursurile de măiestrie artistică susținute de David Geringas – violoncel și Trio Abegg muzică de cameră.

Manifestând o preferinţă deosebită pentru domeniul muzicii de cameră, îi acordă acesteia un loc privilegiat în preocupările sale. Astfel, în anul 2013 formează un duo împreună cu violonista Raluca Stratulat și se alătură ansamblului Imago Mundi, cu care înregistrează două CD-uri sub Editura CasaRadio (Isvor George Enescu și Isvor Constantin Brâncuși), susținând recitaluri în Italia, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Germania, Belgia, Cehia, Letonia, Turcia, Tunisia și Statele Unite ale Americii.

Atracția pentru muzica contemporană și cea veche se manifestă încă din anii studenției și se concretizează prin includerea în Fonoteca de Aur a Societății Române de Radiodifuziune a lucării în prima audiție absolută “Vitrines & Vitraux “- Concert pentru vioară, violoncel și orchestra de Dan Dediu, lucrare compusă cu ocazia ediției jubiliare a Săptămânii Internaționale a Muzicii Noi, și prin acordarea distincției “IN MEMORIAM Robert Dumitrescu” din partea Fundației A.C.C.U.M.M., pentru preocupări în domeniul muzicii vechi. Din anul 2013 devine asistent cercetător al Centrului de Muzică Veche din cadrul Universității Naționale de Muzică din București, unde, în anul 2021 îi este conferit titlul de Doctor în Muzică cu calificativul Excelent, pentru teza cu titlul Violoncelistica în lucrări reprezentative ale Barocului napolitan.

Concertează de-a lungul anilor ca solistă sub bagheta dirijorilor Jin Wang, Peter Oshanitzky, Adrian Buciu, Horia Andreescu şi Adrian Morar, alături de Filarmonica din Pitești, Orchestra de BAROCkeri, Filarmonica “Banatul” din Timișoara și Orchestra Națională Radio.

Din septembrie 2013 este profesor muzică de cameră la Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti” din Bucureşti, iar din octombrie 2019 cadru didactic asociat al Departamentului de Instrumente cu claviatură și Muzică de cameră – Facultatea de Interpretare din cadrul Universității Naționale de Muzică din București.
Andreea Țimiraș cântă pe un violoncel anonim de școală germană, de secol XVIII.