Conf. Univ. Dr. Roxandra Tăbăcaru

Născută la Iaşi, Roxandra Tabacaru a studiat pianul la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” din oraşul natal, muzicologia și compoziția  la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi (promoţia 1986), apoi regia de operă la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (promoţia 1995). Este doctor în muzică, titlu obţinut cu teza: „Dramaturgia muzicală în opera romantică şi importanţa sa în arta spectacolului liric”.În perioada 1987-1990 a fost regizor la Teatrul Muzical „Nae Leonard” din Galaţi, apoi, până în anul 2008, regizor la Opera Naţională Română din Iaşi. Din anul 2008 a fost regizor la Opera Naţională Bucureşti şi coordonator al Studioului Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess” din cadrul aceleiaşi instituţii până în anul 2013. Ca regizor artistic a montat peste 50 de titluri de operă, operă pentru copii, operetă și musical din repertoriul universal și românesc pe scenele lirice din Iași, București, Galați și Brașov: Don Giovanni, Cosi fan tutte și Flautul fermecat de W.A.Mozart, Povestirile lui Hoffmann, de J. Offenbach, Pescuitorii de perle și Carmen, de G. Bizet, Bărbierul din Sevilla, de G. Rossini, Elixirul dragostei, Don Pasquale și Lucia di Lammermoor, de G. Donizetti, Traviata și Trubadurul de G. Verdi, Gianni Schicchi, Madama Butterfly și La rondine  de G. Puccini, Cei patru bădărani, de E. Wolf Ferari, Silvia de E. Kalmann, Sânge vienez, de Johann Strauss, My Fair Lady, de Fr. Loewe, La răscruce de vânturi, de B. Taylor, Călătoriile lui Guliver, de Marius Țeicu, Prețioasele ridicole  de V. Spătărelu, Crai Nou, de Ciprian Porumbescu,etc.  Pe scena Operei Naționale Bucureşti a montat  Mefistofele de Arrigo Boito, Simon Boccanegra de Giuseppe Verdi, Manon Lescaut de G. Puccini, Petrică şi lupul de S. Prokofiev, I Capuleti ed I Montecchi de Vincenzo Bellini, Le cantatrici villane (Cântăreţele parvenite) de Valentino FioravantiArald şi Golemde Nicolae BretanHänsel und Gretel de Engelbert Humperdinck, I due Foscari de Giuseppe Verdi, Don Giovanni de W.A. Mozart. La Teatrul Național de Operetă și Musical ” Ion Dacian” a montat Țara surâsului, de Fr. Lehar. Din anul 1992 până în anul 2008 a fost profesor asociat la Universitatea de Arte ” George Enescu” din Iași,continuând în perioada 2008-2013 aceeași activitate la Universitatea Națională de Muzică București iar din  anul 2014 este conferențiar universitar la această instituție de învățământ superior artistic, în cadrul  clasei de operă a Departamentului Canto și Artele Spectacolului Muzical.  În cadrul clasei de operă a realizat cu masteranzi pe scena Studioului de operă  spectacolele Suor Angelica, La boheme, Madama Butterfly și Gianni Schicchi de Puccini, Alcina, de G. Fr. Haendel, La tragedie de Carmen, de Marius Constant, Evghenii Oneghin, de P.I. Ceaikovski, Voievodul țiganilor și Sânge vienezde Johann Strauss –fiul, aceste producții participând la festivaluri de operă de la București, Sibiu, Cluj și Iași .

A susținut, începând cu anul 1996 cursuri de măiestrie artistică în Japonia, Franța și România.

 A  colaborat douăzeci de ani cu compania Hiroshima Opera Ensemble (Japonia), montând la Hiroshima operele Tosca, Madama Butterfly și Boema de Puccini, Carmen, de G. Bizet, Mefistofele , de Arrigo Boito, The turn of the screw, de Benjamin Britten. Alături de colectivul Operei Naționale Române din Iași a participat cu spectacolele sale la turnee în Germania, Austria, Elveția.

În calitate de compozitor, a realizat muzică originală și ilustrație muzicală pentru piese de teatru pe scenele Teatrului pentru copii și tineret ” Luceafărul ” și Teatrului Național ”Vasile Alecsandri” din Iași, Teatrului pentru copii Merlin, din Timișoara și Teatrului Licurici din Chișinău.

Este câştigătoare a mai multor distincţii precum: Cel mai bun spectacol al anului pentru Mefistofele de Arrigo Boito, în anul 2000, Meritul cultural în grad de Cavaler pentru întreaga activitate,acordat de Președintele României, Premiul pentru muzică de spectacol (pentru spectacolul  Raza de soarede Al. D.Popescu, la Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii, Galaţi, 2006 și Tinerețe fără bătrânețe, de P. Ispirescu la Festivalul Național de Teatru pentru copii ” Așchiuță”, Pitești, 2016)  , Premiul  pentru regie şi Premiul pentru cel mai bun spectacol  – Flautul Fermecat, de W.A. Mozart),  în cadrul Galelor VIP, secțiunea „Artele spectacolului muzical pentru copii”,  Bucureşti, 2012), Diplomă de Excelență pentru întreaga activitatea didactică, oferită de Universitatea de Arte ”George Enescu” Iași, Diplomă de Excelență oferită de Festivalul Decouvertes lyriques de Criel sur Mer, Franța, 2020 .